Kunyik–pince // Vezesd magad túra

[Térkép] [Album] [Képfeltöltés] [Info]
Ismert még "önkormányzati pince"-ként vagy "Pátria pince" néven. Az 1833-as homlokzati évszám és a térképek alapján a legrégebbi présház az Ürge-hegyen. Ez lehetett a szőlőtelepítés első központja a hegyen.


Ennek a pincének a zárókövén az 1833-as évszám olvasható, tehát a térképek és a homlokzati évszám alapján a legrégebbi présház a – a későbbi tulajdonosáról – a Kunyik pince. Ma a Pátria pince nevet viseli. A falu felől vezető és az Öreg-hegyre átvezető út kereszteződésében áll. Ez lehetett a szőlőtelepítés 1. központja, melyre a telek nagy méretéből és a és annak helyzetéből lehet következtetni. A szőlőtelepítéshez szükséges venyigéket az Öreg-hegyről szállították át és innen osztották szét a területre. az 1870-es évekre alakult ki a mai is meglévő dűlők rendszere az Ürge-hegyen. A biatorbágyi önkormányzat tulajdonába vette a „Kunyik-pincét”, magas színvonalon felújította és újratelepítette szőlőt is.

A pincénél friss telepítésű szőlő található, területén alkalmi rendezvényeket tartanak.

A pince előtt lehetőség van autóval is parkolni, így a térség innen is körbejárható. Idősebbek számára javasolt itt parkolni, mert a Nyakaskő felülről is megközelíthető, így kisebb szintkülönbséget kell lesétálni.

További olvasnivaló a témáról:
  • https://biatorbagy.hu/hirek/201004302050

  • A környéken készült fotók

                                

    Az oldalt így is elérheted: [ezen a linken] vagy QR kóddal:
    vagy megoszthatod Facebookon:
    Nyakaskő Egyesület 2020, nyakasko.hu  |  dev2solve © 2020