Nyakas-kő földtani alapszelvény // Vezesd magad túra

[Térkép] [Album] [Képfeltöltés] [Info]
A Nyakas-kő országos jelentőségű védett természeti terület, földtani alapszelvény, természeti emlék. A környék jellemző kőzeteit tárja fel látványos formában, azaz földtani (geológiai) és felszínalaktani (geomorfológiai) geoturisztikai attrakció is.


A Nyakas-kő országos jelentőségű védett természeti terület, földtani alapszelvény, természeti emlék: (55/2015. (IX. 18.) FM rendelet), amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartozik. Az alapszelvények olyan kőzetrétegtani és időrétegtani „etalont”, viszonyítási alapot jelentenek, melyekhez hozzá lehet igazítani más területek képződményeinek megítélését, ezért megőrzésük az utókor számára alapvető fontosságú! A környék jellemző kőzeteit tárja fel látványos formában, azaz földtani (geológiai) és felszínalaktani (geomorfológiai) geoturisztikai attrakció is.

A terület a Tétényi-plató Ny-i peremén húzódik, egy lépcsős morfológiájú letörés, amely mintegy 300 m hosszú és 20 m magas. Az alapszelvény É-i határát a Nyakas-kő jellegzetes, gomba alakú sziklatornya jelöli ki. A helyszín a bádeni-szarmata korszakok határára jellemző események és képződmények egyik legjobb hazai feltárása. Az alapszelvény alsó részén a késő-bádeni korú 13-14 millió éves. A szelvény fedőjében folyamatos településsel a szarmata korszakba datált 12-13 millió éves Tinnyei Mészkő Formáció települ, mely a Nyakas-kő jellegzetes, kipreparálódó „kalapját” is alkotja.

A Nyakaskőnél és a Madárszirten az alapkőzet mészkő, így főként mészkedvelő növényekkel találkozhatunk. a Nyakaskő környéki növényzetről. a sziklagyepi vegetációról illetve a annak földtani hátteréről a Madárszirt oldalán olvashattok bővebben.

VIGYÁZAT!!! A sárga kövirózsa és a tavaszi hérics , valamint a kövér daravirág védett fajok , melyek gyűjtése esetén az 1996. évi LIII. a természetvédelméről szóló törvény büntetés vagy kártérítés szabható ki, természetvédelmi értéke 10 000 Ft/tő!)

Oltalom alatt álló, védett fajok:
 • sárga kövirózsa:
 • tavaszi hérics
 • kövér daravirág


  További olvasnivaló a témáról:
 • https://ertektar-biatorbagy.hu/termeszeti-kornyezet/zart-sztyepperet/
 • https://www.dunaipoly.hu/hu/sziklaleso/biatorbagyi-nyakas-ko-foldtani-alapszelveny
 • http://www.termeszetvedelem.hu/termeszetvedelmi_kezelesi_tervek_jogszabalyban
 • 55/2015. (IX. 18.) FM rendelet - Nyakas-kő földtani alapszelvény természeti emlék
 • https://www.turistamagazin.hu/blog-bejegyzes-1/a-biatorbagyi-nyakas-ko-titkai
 • 1996. évi LIII. a természetvédelméről szóló törvény

 • A környéken készült fotók

                                                                                     

  Az oldalt így is elérheted: [ezen a linken] vagy QR kóddal:
  vagy megoszthatod Facebookon:
  Nyakaskő Egyesület 2020, nyakasko.hu  |  dev2solve © 2020