Csízgey-árok // Vezesd magad túra

[Térkép] [Album] [Képfeltöltés] [Info]
A Csízgey-árok a Nyakaskő lábánál található. Földrajzilag és földtanilag a Tétényi-platóhoz tartozik, annak nyugati elvégződését alkotja. A Csízgey-árok, a Madárszirt, és a Nyakaskő környéke geológiailag jelentős hely, földtani- és őslénytani egyedi táj érték. A világ geológusai szerint egyedülálló!! Ennek oka ugyanis az, hogy a felső-miocén időszak legvégén, (5-8 millió éve) kialakult Pannon-beltó bennszülött faunájával illetve azok a rétegek, amelyek tükrözik a Paratethys sótartalom viszonyainak változását, annak kiédesedését itt tanulmányozhatók a legjobban.


Amit a Csízgey-árokban és a Nyakaskő oldalában látható rétegekben láthatunk:
Alulról felfelé vizsgálva láthatjuk a mészhomokon heverésző, iszapfaló életmódot folytató tengeri sünöket, osztrigákat. Felfelé haladva kagyló- és csigahéjak, kőmagok kavalkádja jelenik meg, amely jelzi a tenger ide-oda mozgató, sodró hatását. A ritka tarisznyarák ollói is megtalálhatók itt. Tovább haladva a fésűskagylók veszik át a szerepet, a szívkagyló mérete egyre csökken, jelezve, hogy közeledik a sótartalom-csökkenés pillanata.

Azok a fajok, amelyek nem bírták a sótartalom-változást, eltűntek. Ezen konkian rétegek felett már felső-miocén mészkövet találunk jellegzetes félsósvízi faunájával. Ebből épül fel a Nyakaskő, a Madárszirt és a Százlépcső túlnyomó része. A Csízgey-árok alsó részén, a völgy aljában patak csordogál, közelében apró időszakos talajvíz forrás bukkan a felszínre. (Az 1996. évi LIII. sz. A természet védelméről szóló törvény 23 § 2. bekezdése értelmében országos jelentőségű védettséget élvez.)
A képen térkép látható

További olvasnivaló a témáról:
 • https://ertektar-biatorbagy.hu/termeszeti-kornyezet/fossziliak/
 • https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/pannon-pannon-enciklopedia-1/a-magyarsag-kezikonyve-2/magyarorszag-foldje-1A/a-pannon-belto-a-jegkor-es-a-jelenkor-osfoldrajza-68/
 • https://hu.wikipedia.org/wiki/Pannon-tenger
 • 1996. évi LIII. törvény a természet védelméről

 • A környéken készült fotók

                                                                                        

  Az oldalt így is elérheted: [ezen a linken] vagy QR kóddal:
  vagy megoszthatod Facebookon:
  Nyakaskő Egyesület 2020, nyakasko.hu  |  dev2solve © 2020