Öreg-hegyi fülkés szikla, kaptárkő // Vezesd magad túra

[Térkép] [Album] [Képfeltöltés] [Info]
A kaptárkövek egykori funkciója máig rejtély a tudomány számára. Elnevezésük a méhészkedésre utal, ám vannak, akik szerint vallási, illetve temetkezési célból hozták létre a különös vájatokat.


Az Öreg-hegyen számos kisebb-nagyobb sziklakibúvás található, melyek közül egy viszonylag kis méretű sziklában található egy sziklafülke. A fülke nyílása erősen kopott, keret nem látszik. A kaptárköveknek legszebb példái a Bükkalján találhatók. Egykori funkciójuk máig rejtély a tudomány számára. Elnevezésük a méhészkedésre utal, ám vannak, akik szerint vallási, illetve temetkezési célból hozták létre a különös vájatokat, néhányak szerint kultikus, áldozati célokat szolgáltak. Tény, hogy a legtöbb fülke alkalmas méhcsaládok telepítésére, így méhkaptárként funkcionálhattak.

A 17/2014. (X. 27.) FM rendelet a kaptárkövek megóvását szolgáló természeti emlékek létesítéséről, valamint a kaptárkövek megóvását szolgáló természetvédelmi kezelési terv kihirdetéséről Biatorbágyi Öreg-hegy kaptárköve természeti emlék néven védetté nyilvánította az itt található kaptár köveket.

További olvasnivaló a témáról:
 • https://www.dunaipoly.hu/hu/sziklaleso/biatorbagy-oreg-hegyi-fulkes-szikla
 • https://www.dunaipoly.hu/hu/sziklaleso
 • 17/2014. (X. 27.) FM rendelet a kaptárkövek megóvását szolgáló természeti emlékek létesítéséről, valamint a kaptárkövek megóvását szolgáló természetvédelmi kezelési terv kihirdetéséről

 • A környéken készült fotók

                                                                

  Az oldalt így is elérheted: [ezen a linken] vagy QR kóddal:
  vagy megoszthatod Facebookon:
  Nyakaskő Egyesület 2020, nyakasko.hu  |  dev2solve © 2020