Hild pince // Vezesd magad túra

[Térkép] [Album] [Képfeltöltés] [Info]
Az Ürge-hegy építészetének egyik különlegessége. Klasszicizáló stílusával, rendkívüli méreteivel, még romjaiban is a környék egyik legimpozánsabb látványossága.


Az Ürgehegy északi, erdős lejtőjén találhat, alatta a régi elhagyott „Országház-kőfejtő”, tőle mellette, nyugatra pedig a volt „Ürgehegyi kőbánya”, melyet ma „Lipka-pincéknek” hívnak.

A Hild pince stílusában teljességgel elüt a környékbeli pincék jellegétől, valószínűtlen, hogy helyi sváb földművesek építtették volna. A 19. század elejének klasszicista építészetét idézi. Radnai János közlése szerint azonban a háború előtt nem Hidl vagy Hidli, hanem a sváb Hirl-család volt a pince tulajdonosa. Ezt igazolta a Bárdossy-féle biatorbágyi családfa-kutatás is, melyben megtalálható az 1903-ban született Hirl Mátyás neve, azonban Hidl név nem szerepel az anyakönyvekben. A Hirl családot 1946-ban kitelepítették több sváb családdal együtt. A gazdátlanul maradt présház-épület még ebben az évben ismeretlen okból kigyulladt és leégett. Egy 1884-es térkép bizonysága szerint Thoma Mihály tulajdonában állt a pince. A pince présházához valószínűleg egy „mulató-épület” is tartozott.

További olvasnivaló a témáról:
 • https://www.biatorbagy.org/rejtozkodo-rejtely-2/
 • http://www.pestmegye.hu/ertektar/3987-hild-pince-biatorbagy
 • http://ertektar-biatorbagy.hu/epitett-kornyezet/hild-pince/

 • A környéken készült fotók

                                                   

  Az oldalt így is elérheted: [ezen a linken] vagy QR kóddal:
  vagy megoszthatod Facebookon:
  Nyakaskő Egyesület 2020, nyakasko.hu  |  dev2solve © 2020